Digitaliseren van oude negatieven en dia's

Deel dit artikel

,

Foto scanner

Heel veel mensen hebben ze nog, negatieven en dia's. Die zijn op leeftijd en door de komst van de digitale fotografie wel wat in de vergetelheid geraakt. Dat is jammer, want tussen die oude films, negatieven en dia’s kunnen zich prachtige opnamen bevinden, die om uiteenlopende redenen gekoesterd moeten worden. Bijvoorbeeld van een belangrijke gebeurtenis in de familie, of van een bijzondere reis. Maar ook vanuit historisch perspectief kan het interessant zijn om oude opnamen erbij te pakken, om weer eens dingen te laten zien die inmiddels zijn verdwenen.

Er zijn uiteenlopende redenen om negatieven of dia's te digitaliseren. Maar, héél belangrijk, ook omdat films na verloop van jaren -hard- in kwaliteit achteruit kunnen gaan. Het filmoppervlak breekt af door milieu invloeden, al of niet door minder goede omstandigheden waarin films zijn bewaard. Voordat ze compleet onbruikbaar worden, is het verstandig om films nog tijdig te redden door ze te digitaliseren.

Wessel Sijl gaat met voorbeelden in op het afbraakproces en legt uit op welke wijzen negatieven en dia's kunnen worden gedigitaliseerd: met eenvoudige en betaalbare manieren tot aan sophisticated en professionele werkwijzen.

De interessegroep Stamboomonderzoek/Familiegeschiedenis van de Hobby Computer Club HCC organiseert op 25 mei a.s. over dit onderwerp een gratis toegankelijke bijeenkomst in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum in De Bilt, aanvang 11 uur.

Tijdens de presentatie wordt uitgelegd hoe gedigitaliseerde opnamen kunnen worden opgelapt, zoals het verwijderen van kleurzwemen die als gevolg van veroudering van de films zijn ontstaan, het verbeteren van de scherpte en de dekking, en nog wat andere nuttige zaken. En uiteraard kunnen de opnamen nog verder naar smaak worden opgeknapt met digitale technieken. Het resultaat kan veelal zelfs beter worden dan de oorspronkelijke analoge resultaten.

De mogelijkheden van Geneanet
In de middag geeft Wim Deckers een update over de mogelijkheden van Geneanet. Met een gratis account kan men daar een stamboom aanmaken. Mensen die gebruik maken van een genealogisch computerprogramma kunnen hun gegevens uploaden naar Geneanet. Die worden dan omgezet in een stamboom die op verschillende manieren kan worden afgebeeld. Bijkomend voordeel is dat de zo geproduceerde stamboom automatisch gecontroleerd is op fouten. Daarnaast beschikt deze website ook over de mogelijkheid om te zoeken naar mogelijke familieleden en om in contact komen met andere leden van Geneanet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden